USL s-a hotărât, iniţiază procedura de suspendare a lui Traian Băsescu. În realitate, nu cu preşedintele României au ei treabă, ci cu Traian Băsescu. Dar nu ştiu dacă, dincolo de circul cu strigături, Ponta şi Antonescu înţeleg cât de mult s-a schimbat instituţia preşedintelui şi ce presupune a fi preşedinte după Traian Băsescu.
Ponta a declarat că-şi dă demisia din Parlament dacă iniţiativa trece de Parlament şi moare la referendum. Crin Antonescu are, însă, o altă problemă, aceea că statul român s-a erodat prin concentrarea puterii în mâinile unui singur om. Ditirambice gândiri politice, ambele, şi cea a lui Ponta, şi cea a lui Crin.
Ideea e alta: România este în plină schimbare, instituţiile care nu se adaptează capotează, regionalizarea, pentru cine are ochi să vadă, s-a iniţiat deja, Europa, în părţile ei suferinde, a început să-şi scuipe liderii socialişti, iar generaţiile tinere se dezic total de modelul politic la care Ponta şi Antonescu vor să se întoarcă.
Poate părea periculoasă o asemenea afirmaţie, dar se merită s-o fac: în cel mai pur spirit libertarian, o serie de "valori" tradiţionale sunt repudiate de cei tineri. E monstruos pentru cel care a muncit o viaţă să audă că s-ar putea să nu-şi mai primească pensia deoarece cel care ar trebui, muncind, să i-o asigure nu vrea să facă lucrul acesta. E doar un exemplu, în siajul căruia vin altele, cum ar fi de pildă aşa-numita gratuitate a sistemului de sănătate. Cunosc un număr mare de tineri care, într-un fel sau altul, evită să muncească pe brânci în zadar, doar pentru a menţine în moarte clinică o ţară care funcţionează de ani buni pe precepte de neacceptat. Majoritatea sunt free lanceri - nu vor pensie sau tratamente gratuite, dar nici nu vor să muncească, de pildă, pe 3.000 de lei din care să primească vreo 1.800.
În fine, în timp ce marile provocări vin din to