SUA şi Europa sunt destul de legate atunci când vine vorba de evoluţia economică
Companiile din Statele Unite încep să fie şi ele afectate de criza datoriilor din Europa, care îşi face simţite efectele asupra consumului. Până acum, consecinţele au fost cât de cât limitate, însă SUA şi Europa sunt destul de legate atunci când vine vorba de evoluţia economică, scrie USA Today.
Producătorii de maşini, de panouri solare, de medicamente, haine şi de echipamente IT spun că se resimt turbulenţele de peste Atlantic.
Temerile că criza din Europa s-ar putea extinde sperie investitorii şi consumatorii, mai ales că se apropie sezonul cumpărăturilor de iarnă. Acest lucru ar putea să determine oamenii să fie mai reticenţi atunci când vine vorba de modul în care îşi plănuiesc cheltuielile de consum. Creşterea economică a Europei trage deja în jos profitul unor companii din SUA, fapt care ar putea încetini şi avansul PIB din America.
Economia SUA este foarte vulnerabilă
"Criza din Europa vine chiar în momentul în care economia SUA este foarte vulnerabilă", spune Mark Vitner, economist în cadrul Wells Fargo.
Companii americane precum Marlin Steel Wire Products sunt deja afectate. Firma care are 34 de angajaţi speră să obţină un contract în valoare de 4 milioane dolari cu un producător german din industria metalurgică. Drew Greenblatt, directorul executiv al Merlin, a spus că firma germană este "în pauză" din cauza turbulenţelor din Europa.
Per total, vânzările Merlin au crescut destul de mult, însă nu şi în Europa.
Uniunea Europeană este principalul partener de afaceri al Statelor Unite. Valoarea schimburilor comerciale dintre aceste două regiuni a ajuns la 475 miliarde de dolari, în primele nouă luni ale anului. De asemenea, aproximativ 14% din veniturile celor mai mari 500 de companii din SUA vin din Europa. În plu