Consiliul militar din Egipt nu şi-a respectat promisiunile şi unele încălcări ale drepturilor omului comise după preluarea puterii sunt mai grave decât în timpul regimului fostului preşedinte Hosni Mubarak, denunţă Amnesty International într-un raport publicat marţi, relatează AFP.
Publicarea acestui raport are loc în timp ce ţara este afectată de trei zile de confruntări sângeroase între forţele de ordine şi manifestanţii care cer încheierea puterii militare, ce mai gravă criză de la înlăturarea lui Mubarak.a
În raportul său, organizaţia neguvernamentală stabileşte o listă cu încălcări ale drepturilor comise sub conducerea Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA).
"Judecând mii de civili în faţa tribunalelor militare, reprimând manifestaţii paşnice, lărgind câmpul de aplicare a legii privind starea de urgenţă în vigoare în timpul lui Mubarak, CSFA a perpetuat un sistem represiv", a declarat Philip Luther, directorul interimar al AI pentru Orientul Mijlociu.
"Cei care au sfidat consiliul militar - manifestanţi, jurnalişti, bloggeri, grevişti - au făcut obiectul unei reprimări nemiloase, într-o tentativă de a-i reduce la tăcere", continuă acesta într-un comunicat.
"Bilanţul privind respectarea drepturilor omului arată că după nouă luni de putere în Egipt, CSFA a sufocat obiectivele şi aspiraţiile revoluţiei 25 Ianuarie", denunţă Luther.
Aplaudată de populaţie pentru că nu a reprimat revolta împotriva lui Mubarak şi desemnată să angajeze procesul de democratizare, armata este în prezent puternic criticată, acuzată că multiplică procesele împotriva civililor şi suspectată că vrea să se menţină la putere.
Organizaţia neguvernamentală asigură că în domeniul justiţiei, puterea militară a înrăutăţit situaţia. Ea afirmă că 12.000 de civili au fost judecaţi în tribunale militare în ultimele nouă luni, în special pentru "violenţe min