În urma violenţelor din capitala Egiptului, Cabinetul interimar egiptean şi-a înaintat demisia în faţa Consiliului Suprem militar. Executivul a declarat prin purtătorul său de cuvânt că a ţinut cont de evoluţiile sociale din ultima perioadă şi a decis că nu mai este capabil de a administra treburile ţării.
Liderii militari au precizat că până la desemnarea unui succesor în funcţia de premier, actualul Cabinet egiptean îşi va îndeplini în continuare atribuţiile, ca şi până acum.
În manifestaţiile din Piaţa Tahrir, simbolul eliberării poporului egiptean de dictatură, violenţele din ultimele zile au făcut 33 de victime. Peste 750 de oameni au fost răniţi doar de sâmbătă încoace, iar alte zeci au fost arestaţi. Demonstranţii adunaţi în număr de câteva zeci de mii cer debarcarea mareşalului Hussein Tantaoui de la conducerea Consiliului Militar şi organizarea de alegeri libere. Primul tur electoral e programat să aibă loc în acest week-end, deşi mulţi se îndoiesc că acesta mai poate avea loc, în aceste condiţii de instabilitate.
Washington Post: Obama activează generalii
Cauza violenţelor din ultimele zile din Egipt este evidentă: generalii nu au reuşit să transmită un mesaj clar că vor preda Puterea unui Guvern civil într-un termen rezonabil. Soluţia este şi mai evidentă: generalii trebuie să prezinte o foaie de parcurs în acest sens şi să o facă repede. Altfel, revoluţia egipteană va fi una furată.
Nici alegerile, nici demisia Guvernului nu sunt soluţia pentru rezolvarea nemulţumirii profunde a egiptenilor. Populaţia a reacţionat la intenţiile regimului militar de a scrie o nouă Constituţie, care părea, cel puţin, să-i ofere atribuţii extinse, indiferent de contextul politic. În plus, alegerile prezidenţiale au fost amânate pentru un termen necunoscut din 2012 sau chiar 2013. În acest context, cerinţele egiptenilor nu sunt un