Principalele motive pentru care un investitor de pe bursă ar trebui să ia în considerare acţiunile internaţionale cotate pe ATS-ul Bursei de la Bucureşti sunt diversificarea portofoliului propriu atât în plan teritorial (în afara României), cât şi diversificarea sectorială, respectiv caracterul defensiv al multora dintre aceste titluri care le fac mai rezistente la corecţiile burselor.
Bursa de la Bucureşti este orientată cu precădere către segmentul financiar şi energetic, iar multe alte sectoare care ar trebui să se regăsească în portofoliile investitorilor lipsesc cu desăvârşire.
Lipsa acestor sectoare ar putea fi suplinită de acţiunile internaţionale cotate pe piaţa de la Bucureşti, care sunt în general branduri de renume de pe plan internaţional cu care românii sunt deja familiarizaţi, precum Danone, Adidas, L'Oréal sau Christian Dior.
Sectorul de IT, care nu are reprezentare pe bursă, este unul dintre cele mai atractive în condiţiile de piaţă actuale.
Spre exemplu, acţiunile companiei germane din sectorul IT, SAP AG, care sunt cotate şi pe piaţa de la Bucureşti, au înregistrat cea mai mare creştere dintre cele 10 titluri internaţionale existente pe BVB, aducând investitorilor un randament de 14,7% de la începutul anului.
Totodată, acţiunile Danone, Adidas şi Deutsche Telekom au reuşit să rămână pe plus în acest an, în condiţiile în care indicii bursei au pierdut între 7% şi 17% din valoare anul acesta.
Nici acţiunile internaţionale de pe BVB nu au scăpat însă total de corecţii anul acesta, producătorul de automobile german Daimler şi compania din sectorul energetic E.ON înregistrând corecţii de 37% şi respectiv 21,7% de la începutul anului, acestea făcând parte din sectoare ciclice şi din această cauză expuse contextului de piaţă din prezent.
Un impediment îl constituie şi lichiditatea scăzută a acţiunilor internaţionale