Conducerea Hidroelectrica vrea contracte cu 50% mai scumpe pentru populaţie. Directorul companiei a anunţat că a depus deja o cerere în acest sens la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Pretextul: preţul la care vinde acum în contractele reglementate ar fi sub costurile de producţie şi la jumătate faţă de preţul pieţei.
Conducerea companiei de stat mai susţine că au crescut costurile companiei, în special cele cu utilizarea apei şi a reţelelor, şi că seceta a afectat, de asemenea, evoluţia profitului Hidroelectrica.
Compania însă a devenit cunoscută mai ales datorită contractelor extrem de profitabile pe care le încheie cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi”, care iau energie ieftină de la Hidroelectrica şi fac profit revânzând-o la preţuri mai mari. Otilia Nuţu, expert în energie şi infrastructură în cadrul grupului de analiză Expert Forum, spune la RFI că, pentru a fi corectă, Hidroelectrica ar trebui să vândă energie doar pe bursa specializată, cum cere legea.
„Realitatea este că Hidroelectrica ar trebui sa respecte un ordin al Ministerului Economiei care o obligă să vândă competitiv pe OPCOM - bursa de energie. Deci asta este problema: preţurile ar trebui liberalizate, iar Hidroelectrica ar trebui să vândă competitiv. Ar mai trebui să nu mai discutăm atâta de creşterea preţurilor reglementate, ci de dereglementarea preţurilor într-o piaţă liberalizată. Asta ar trebui să fie calea”, a declarat expertul în energie şi infrastructură. Otilia Nuţu aminteşte că România riscă în curând sancţiuni din partea Comisiei Europene pentru lipsa progreselor în liberalizarea tarifelor la energie şi gaze. Otilia Nuţu, expert în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum
Conducerea Hidroelectrica vrea contracte cu 50% mai scumpe pentru populaţie. Directorul companiei a anunţat că a depus deja o cerere în acest sens la Autoritate