UE va cere să vadă şi să evalueze măcar bugetele statelor din zona euro, potrivit unor prevederi care însoţesc o propunere ce va fi anunţată astăzi de Comisia Europeană pentru emisiunea de euroobligaţiuni. Iniţial, mai mulţi comisari au sperat că pot convinge Germania să accepte aceste euro-bonduri, care presupun punerea în comun a datoriilor din zona euro. Cancelarul Angela Merkel a anunţat însă ieri că "nu e momentul".
Eurobonduri în locul obligaţiunilor naţionale ale statelor din zona euro - este prima şi „cea mai bună variantă" pentru stabilizarea datoriilor suverane, susţine studiul care stă la baza propunerii Comisiei Europene (CE). Executivul UE va lansa astăzi aşa-numita „Carte verde a obligaţiunilor", potrivit căreia crearea acestora i-ar asigura pe toţi membrii zonei euro că nevoile lor de finanţare sunt acoperite, dar ar genera şi o piaţă care ar putea concura cu cele ale trezoreriei americane.
Una dintre cele trei variante care vor fi detaliate de preşedintele Comisiei Europene, José Barroso, şi vicepreşedintele Olli Rehn se referă la înlocuirea completă a obligaţiunilor naţionale cu eurobonduri. Potrivit „Financial Times", propunerea precizează că punerea în practică a acestei opţiuni presupune modificări substanţiale în tratatele UE şi, prin urmare, ar necesita o perioadă foarte lungă. Schimbarea tratatelor se poate face doar cu acordul tuturor statelor UE în cadrul unor referendumuri naţionale.
Ce i se propune Germaniei
Punerea în comun a datoriilor suverane a fost criticată însă de Germania, cancelarul Angela Merkel numind această propunere insistentă a Bruxelles-ului „colectivizare a datoriilor". „Ca să aduci ratele la acelaşi nivel, ai nevoie de un nivel similar de competitivitate, de situaţii similare de buget.
Nu le atingi colectivizând datoriile", a spus Merkel la mijlocul acestei veri. Alţi oficiali germani susţin c