Mita (sau “spaga”, in termeni mai comuni) ar putea fi considerata, cu succes, una din componentele de baza ale fiintei nationale a romanilor. Nu exista zi in care canalele media sa nu ne arate un caz, celebru sau mai putin celebru, al unui roman care sa fi luat sau sa fi dat mita.
Primari, prefecti, consilieri si presedinti de consilii judetene, dar si persoane importante din ministere sau oameni de afaceri – toti acestia figureaza din plin pe lista mitei, de ambele parti ale ei. Indivizi ca Sorin Apostu, Constantin Nicolescu, Marius Petcu sau Cornel Penescu sunt doar cateva nume din istoria recenta a celor care au fost acuzati ca au facut casa buna cu spaga. Iar daca punem la socoteala toate denunturile publice, lista mitei rivalizeaza, la greutate, cu dictionarul explicativ al limbii romane. Tocmai din acest motiv, fiecare Guvern a pus lupta impotriva coruptiei in prim-planul oricarui program politic. Sarpele coruptiei urma sa fie zdrobit de masurile, investigatiile, descinderile si deciziile cutremuratoare ale sistemului juridic romanesc, acest Harap Alb cu trei buzdugane! Parca si vedeam mii de corupti in spatele gratiilor, iar cuvantul “mita” ar fi devenit un Lord Voldermort al lexicului romanesc – un cuvant de negandit si de nerostit!
Cu tristete, trebuie sa spunem ca adevarul este cu totul altul. Iar Econtext il va prezenta in cele ce urmeaza, sub forma unei statistici mai mult decat edificatoare. Econtext va prezinta numarul persoanelor care au fost condamnate definitiv pentru dare si luare de mita din 1990 si pana in 2010! Datele provin de la Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei. Inainte de a trece la datele efective, sa mai spunem ca Econtext nu este la prima analiza de amploare asupra justitiei din tara noastra. Recent, am publicat un top faimos, al unor personaje la fel de faimoase: topul celor mai faimosi arestati pr