Cele mai negre temeri ale autoritatilor romane incep, din pacate, sa se adevereasca. Bancile straine au inceput sa isi retraga banii din Romania. Fara “sangele” economiei, Romania intra intr-o perioada extrem de dificila, iar perspectiva unui nou ajutor de la FMI devine inevitabila.
Banca centrala a Austriei si Autoritatea Pietelor Financiare au decis sa ceara bancilor Erste Group, UniCredit Bank Austria si Raiffeisen Bank International sa isi regandeasca modelele de business si sa evite acordarea unor noi linii de finantare in regiune, in tentativa de a evita supra-expunerea.
Austriecii incearca, in primul rand, sa spele imaginea tarii, in tentativa de a evita retrogradarea ratingului de tara, de la AAA, din cauza temerilor ca, in eventualitatea unui nou val de criza, sistemul financiar austriac ar fi puternic lovit prin prisma expunerilor masive din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est.
In plus, autoritatile din Austria incearca sa determine cele trei banci sa isi reorganizeze afacerile, in conditiile in care, potrivit ultimelor estimari, din cauza expunerilor masive si creditelor neperformante, Erste necesita un capital suplimentar de 750 milioane de euro, Raiffeisen de 2,5 miliarde de euro, iar UniCredit de 7,5 miliarde de euro.
Unii analisti spun ca decizia este menita, pe de alta parte, sa impuna bancile austriece la "masa bogatilor", acolo unde bancile franceze si germane isi vor disputa “sustinerea” europeana din Fondul de Stabilitate.
Cu alte cuvinte, si austriecii isi arata “coltii”, in tentativa de a-si acoperi afacerile proaste din ultimii ani cu banii contribuabililor europeni.
Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale a Austriei, a declarat, in comunicatul transmis marti, ca nu exista riscul ca UniCredit Bank Austria, Erste Group si Raiffeisen Bank International sa se retraga din regi