Majoritatea ţărilor din Asia se gândesc la stimuli fiscali pentru a-şi proteja economia de criza datoriilor europene care poate avea o influenţă substanţială în zonă, declară Banca Mondială.
Economiile din Asia de Est, excluzând ecomoniile Japoniei, Hong Kong-ului, Taiwanului, Coreei de Sud şi Indiei vor creşte cu 7.8 % în 2012 , după o creştere de 8.2% anul acesta, a declarat astăzi Banca Mondială în raportul semianual cu privire la economia Asiei de Est şi Pacificului.
Liderii politici ai Asiei au urmărit mai mult susţinerea creşterii economice, decât menţinerea sub control a inflaţiei, din cauza problemelor din Europa şi a economiei slăbite a Statelor Unite, care cresc riscul unei noi recesiuni globale.
Australia şi Indonezia au redus dobînzile cheie luna aceasta. În timp ce Philippine a dat spre aprobare un pachet de măsuri fiscale pentru a stimula economia.
„ Investitorii încă nu iau în calcul în totalitate posibilitatea unei restructurării dezordonate a datoriiilor suverane care poate să apară în economiile avansate. Dacă un asemenea eveniment ar apărea, ar trage după sine o nouă recesiune în Europa. Aceasta se va trasmite în Asia de Est pe canalul schimburilor comerciale, cel al fluxurilor financiare, al remitenţelor şi prin scăderea încrederii investitorilor şi consumatorilor”, spun oficialii Băncii Mondiale.
În timp ce noile reguli financiare din Europa, împiedică băncile comerciale să mai împrumute Asia, rezervele mari şi surplusul contului curent în multe din ţările Asiei de Est ar putea ajuta băncile europene să facă faţă presiunii actuale de pe pieţele financiare, potrivit oficialilor.
Fluxul creditelor bancare a rămas stabil în prima jumătatea a anului 2011, dar reprezintă încă un risc imporatant, băncile europene fiind forţate să înceapă reducerea capitalurilor. Chiar dacă se va ajunge la o rezolvare a crizei datorii