Tendinţa de reducere a creditării din partea băncilor europene începe să facă probleme companiilor din Africa, Australia și America Latină. Diminuarea expunerii instituţiilor financiare pe aceste pieţe scumpeşte împrumuturile, făcându-le mai dificil de obținut, şi creşte astfel presiunea pe economiile emergente, care îşi încetinesc astfel ritmul de creștere.
Băncile europene şi-au majorat în ultimii ani împrumuturile acordate piețelor emergente, aflându-se printre principalii creditori transfrontalieri în aceste economii. Diminuarea expunerilor, cauzată de criza creditelor suverane din Europa, a micșorat nivelul de credit în sectorul industrial al statelor în curs de dezvoltare, punând astfel o presiune suplimentară pe economiile care erau deja afectate de scăderea cererii din partea țărilor dezvoltate, arată publicația de business, „Wall Street Journal”.
Temerea principală este ca prin această reducere, deocamdată modestă, a nivelului de împrumuturi s-ar putea repeta ceea ce s-a întâmplat în 2008, când, în urma falimentului Lehman Brothers piaţa creditului la nivel global efectiv a îngheţat. Atunci, reducerea drastică pe piața împrumuturilor a lăsat companiile în nevoie disperată de lichidități și a condus la cea mai puternică scădere a comerțului internațional de la Marea criză economică din anii 30 până în prezent.
„Ne aflăm într-o poziție foarte vulnerabilă care afectează în mod cert creșterea economică globală. În mod cert are un impact asupra țării mele și în Asia”, a declarat Gail Kelly, directorul executiv al băncii australiene Westpac Bank, la Wall Street Journal CEO Council care a avut loc săptămâna trecută.
Italienii de la Unicredit și banca germană Commerzbank şi-au exprimat recent intenţia de a-şi reduce activitățile de creditare în afara pieței locale. Asta după ce, numeroase bănci franceze şi-au diminat deja expunerile pe A