Sărbătorile se apropie şi toată lumea se gândeşte la împodobirea brazilor de Crăciun. Mulţi dintre cei care vor să aibă brad de Crăciun au mai multe variante: brad natural tăiat, brad natural în ghiveci sau în săculeţi cu pământ, brad artificial sau brad hand-made/reciclat.
Bradul natural tăiat este prima opţiune pentru tot mai multă lume. Dacă este cumpărat de la distribuitori autorizaţi şi are etichetă, bradul tăiat poate fi o soluţie ecologică. Trebuie ţinut într-o cameră a cărei temperatură e mai scăzută.
După trecerea Crăciunului, bradul poate fi tăiat şi folosit în grădina, ca protecţie împotriva îngheţului deasupra straturilor sau poate ajunge în centre de compostare a materialelor vegetale, de unde va reveni în natură sub forma de compost ecologic.
Bradul natural în ghiveci sau în săculeţi cu pământ poate fi ţinut în interior pentru o perioadă foarte scurtă, dar are avantajul că poate fi plantat în grădină dacă solul este adecvat. Specialiştii spun că după ce îl achiziționează, cei care vor să-l păstreze cât mai mult în viaţă trebuie să-l ude din când în când. Șocul termic provocat de aducerea lui în casă îl poate omorî. Pentru a-i menţine cât mai mult timp în viaţă, oamenii care aleg astfel de brazi trebuie să ţină cont de câteva reguli: aerisirea zilnică a încăperii, stropirea zilnică a bradului, udarea doar cu apă ținută 24 de ore în sticlă, plasarea bradului în locuri mai răcoroase, deloc apropiate de sursele de căldură şi decorarea simplă a bradului.
O soluţie mai puţin ecologică poate fi şi bradul din plastic. Specialiştii arată că acest tip de brad este adus din China şi confecţionat din PVC, dar nu este primit la centrele de reciclare, ceea ce înseamnă că ajunge tot la deşeuri. Statisticile arată că 500.000 de brazi de Crăciun din plastic emit 115.000 de tone de dioxid de carbon, cât 6 milioane de kilometri parcurşi