Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat a discutat ieri excluderea lui Mircea Geoană din cadrul acestei formaţiuni politice. Deznodământul acestui scandal politic era cunos-cut, şedinţa de ieri nu a făcut altceva decât să confirme hotărârea conducerii partidului. Au existat speculaţii cum că Ion Iliescu ar avea o propunere de compromis, suspendare temporară a lui Mircea Geoană, pentru un an. Fostul preşedinte a infirmat varianta înainte de debutul şedinţei: "Cu surprindere am constat vehiculare unei informaţii false, că vreau să propun nu ştiu ce în legătură cu domnul Geoană. E un fals care s-a tot vehiculat şi pe care îl infirm cu tărie". Marian Vanghelie a fost printre puţinii care s-au exprimat în favoarea fostului preşedinte: "Acestea sunt execuţii, ca în perioada stalinistă. Asta poate reprezenta decapitarea PSD-ului pe termen lung. Domnii Năstase şi Iliescu ar trebui să fie atenţi, pentru că numai uniţi putem merge mai departe". Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a cerut lui Mircea Geoană să cedeze preşedinţia Senatului vicepreşedintelui Ioan Chelaru, fiind însă refuzat de fostul lider. "Chelaru va conduce şedinţele Senatului de câte ori nu voi putea", a spus Geoană, referindu-se la faptul că, de obicei, Chelaru conduce şedinţele în lipsa sa.
Comitetul Executiv al PSD are 57 de membri, printre care Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Titus Corlăţean, Dan Nica şi Marian Vanghelie. Conform statutului PSD, CexN poate hotărî, în situaţii excepţionale, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excludere din partid a oricăruia dintre membrii PSD, cu două treimi din voturile membrilor săi.
Cum decizia CexN era mai mult decât evidentă, pe blogul său Mircea Geoană a lansat, cu câteva ore înainte de şedinţă, un ultim atac la adresa conducerii din postura de membru al P