Jurnaliştii britanici au luat cele mai cunoscute teorii apocaliptice formulate de experţi în diferite domenii şi le-au analizat pe fiecare în parte. Iniţiativa lor are drept prezentarea acestui subiect delicat - sfârşitul lumii - din perspectivă ştiinţifică. "Analizat prin prismă ştiinţifică, sfârşitul lumii devine un subiect mult mai interesant", îşi motivează cei de la The Guardian alegerea. Pe fondul a sute de teorii care prevestesc sfârşitul lumii, jurnaliştii britanici au încercat să prezinte mai multe posibilităţi prin care lumea ar ajunge la sfârşit.
Înainte de a le enumera, aceştia remarcă faptul că ideea de "sfârşit al lumii" i-a fascinat pe oameni din cele mai vechi timpuri. Mărturie stau sute de producţii cinematografice sau literare care tratează acest subiect şi alimentează gustul pentru teorii conspiraţioniste ale publicului consumator. "În filmul28 dezile mai târziu"un virusdistruge întreaga populaţie britanică şi nu numai,în Impact nimicitor şi Armageddon, o cometă este pe cale de a se ciocni cu Pământul" şi lista continuă, susţin autorii articolului. De asemenea, Apocalipsa e prezentă şi în majoritatea religiilor lumii, precizează sursa citată. În fundamentele teologice, sfârşitul sau "Ziua Judecăţii" anticipează întâlnirea dintre oameni şi Creator.
De la asteroizi la bombe nucleare
Pământul a fost mereu predispus dispariţiei. Încă de la începutul vieţii pe Terra, acum în jur de 3,5 miliarde de ani, "extincţia" a fost norma care a ghidat-o. "Din cele patru miliarde de specii despre care se crede că ar fi existat la început, 99% au dispărut", precizează The Guardian. În zilele noastre, dacă un asteroid suficient de mare ar lovi Terra, impactul ar provoca seisme majore şi valuri de tsunami care ar acoperi globul. "Ar fi suficient praf aruncat în aer pentru a bloca soarele timp de mai mulţi ani. Drept rezultat, resursele de hrană