Părinţii din România încă folosesc bătaia pentru a-i educa pe copii, pentru că nu ştiu să-şi controleze furia şi nu cunosc altă metodă de a-i disciplina.
În familia autohtonă coexistă formele tradiţionale de disciplinare (bătaia, ţipetele) cu cele noi (recompensa, încurajarea, discutarea problemelor) - este principala concluzie a studiului Departamentului de asistenţă socială de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Babeş-Bolyai.
„Cercetarea reprezintă cel mai vast studiu realizat pe tema maltratării copilului în familie şi surprinde situaţia din familia obişnuită", explică Maria Roth, coordonatoarea proiectului. „Nu este vorba de familia cu risc, ci de cea normală, în care părinţii îşi iubesc foarte mult copiii", spune profesorul universitar Maria Roth, care adaugă că cei din categoriile cu risc refuză să participe la astfel de studii.
48% din părinţi îşi bat copiii
Per ansamblu, se constată o schimbare în bine, tot mai puţini părinţi apelând la bătaie atunci când simt nevoia să-i pedepsească pe copii. „Tot mai mulţi apelează la recompense, la stimularea prin diferite mijloace, încearcă să-i angreneze pe copii în activităţi comune ale familiei şi discută cu ei problemele", explică Maria Roth.
Cu toate acestea, bătaia, cu toate formele sale (palmă, curea etc.), este încă destul de răspândită. Interesant este că procentul părinţilor care au mărturisit că-şi abuzează fizic copiii este uşor mai mare decât cel al copiilor care spun c-au trăit o astfel de experienţă în ultimul an: 48% din părinţi, comparativ cu 45% din copiii chestionaţi.
Abuzul psihologic, cel mai răspândit
Bătaia nu este neapărat agreată de părinţii care o folosesc, arată studiul. Stresul este foarte mare, greutăţile vieţii zilnice sunt în creştere, iar părinţii ajung uneori să nu-şi mai stăpânească nervii şi să-i „altoiască" pe copii atunci când fac o pro