Pieţele financiare au fost puse pe jar ieri de un mix de veşti îngrijorătoare privind evoluţia crizei din zona euro şi a economiei mondiale.
Fitilul a fost aprins de agenţia americană de evaluare financiară Moody's care, potrivit publicaţiei franceze Le Figaro, a avertizat că majorarea recentă a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale franceze şi deteriorarea perspectivelor de creştere economică ar putea afecta ratingul de credit al Franţei.
Principalele burse europene erau în scădere cu până la 2,6% la ora 3:00, ora României.
Franţa are rating de top triplu A de la toate cele trei mari agenţii de rating, Moody's, Fitch şi Standard & Poor's. Pierderea calificativului maxim ar putea fi percepută de investitori ca un semn că Franţa, una dintre cele mai mari ecomomii din zona euro, începe să cedeze în faţa unei crize care a răpus deja Grecia, Irlanda şi Portugalia şi a adus Italia în pragul unui bailout internaţional. De asemenea, menţinerea ratingului Franţei este importantă deoarece fondul european de salvare, FESF, are nevoie de încrederea maximă a investitorilor pentru a atrage finanţarea planurilor anticriză ale Europei. Franţa, alături de Germania şi celelalte state europene cu calificativ maxim, sunt garantul bonităţii fondului.
"Costurile de finanţare care se menţin la niveluri ridicate, combinate cu deteriorarea perspectivei economice, ar putea agrava dificultăţile cu care se confruntă guvernul, cu implicaţii negative pentru credit", afirmă Moody's.
Agenţia a avertizat în octombrie că ar putea plasa Franţa sub evaluare cu perspectivă negativă în următoarele trei luni dacă va considera că eventualele costuri de recapitalizare a băncilor cu bani publici şi de finanţare a altor state din zona euro vor pune presiuni prea mari pe buget.
Primele de risc ale obligaţiunilor spaniole, italiane şi franceze au c