SUA, cea mai mare economie a lumii, au reintrat în colimatorul pieţelor financiare după ce o "supercomisie" creată în urmă cu trei luni în Congres pentru a identifica măsuri de reducere a deficitului bugetar şi datoriei de stat n-a reuşit să-şi îndeplinească misiunea din cauza eternelor divergenţe dintre politicienii celor două partide active pe scena politică, republicanii şi democraţii, scrie agenţia Thomson Reuters.
Eşecul celei mai ambiţioase încercări a Washingtonului de reducere a datoriei de stat întăreşte imaginea unui Washington "disfuncţional" în ochii populaţiei, investitorilor şi mediului de afaceri, deja dezamăgiţi de certurile constante din Congres, care au adus în vară SUA în pragul intrării în default din cauza unei probleme tehnice, ridicarea plafonului datoriei de stat.
Acordul încheiat în această vară de cele două partide pentru creşterea limitei datoriei prevede măsuri automate de reducere a deficitului bugetar cu 1.200 miliarde de dolari în următorii zece ani, dacă "supercomisia" nu ar reuşi să ajungă la un consens şi să recomande Congresului un alt proiect. Tăierile automate, care vor afecta toate sectoarele bugetare, au fost stabilite tocmai pentru a motiva comisia să ajungă la un acord.
Democraţii insistă pe extinderea măsurilor de stimulare a economiei pe termen scurt, precum creşterea ajutorului de şomaj şi scăderea impozitelor pe salarii, în timp ce republicanii depun eforturi pentru a apăra bugetul Apărării de reducerile automate de cheltuieli de 600 mld. dolari cauzate de eşecul "supercomisiei". Mărul discordiei este propunerea democraţilor de a majora impozitele pentru americanii bogaţi. Republicanii se opun cu vehemenţă unei astfel de măsuri, iar democraţii nu sunt de acord cu reducerea bugetului federal pentru pensii şi asistenţă medicală dacă nu se va ajunge la un consens în privinţa majorării im