Gigantii E.ON si Gaz de France care au platit sute de milioane de euro pentru a intra pe piata romaneasca, dau raspunsuri evazive in ceea ce priveste posibilitatea retragerii din Romania, lasand sa se inteleaga ca vanzarea de active pe piata locala nu este exclusa.
Informatiile privind planurile unor grei din piata de energie de a parasi Romania, nemultumiti de nivelul tarifelor reglementate au inceput sa circule discret pe piata inca din primavara acestui an. Miscarea de retragere ar avea sens daca luam in calcul ca are loc o redesenare a strategiilor marilor companii, prin care se concentreaza asupra pietelor de baza, in care fac bani, si au inceput sa scoata active la vanzare in pietele care nu sunt considerate de baza pentru a-si eficientiza businessul, dar si pentru a-si reduce gradul de indatorare fata de banci, unde accesul la finantare devine mai scump si mai dificil in noul context economic.
Dupa ce seful Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a lansat saptamana trecuta bomba, spunand ca unele companii mari din piata distributiei de gaz si de electricitate se gandesc sa se retraga din Romania, apar acum noi elemente care confirma ca un asemenea scenariu este luat in calcul. Informatia privind iesirea unor companii din piata de gaz si energie a fost pusa in premiera pe piata de catre antena3.ro pe 17 noiembrie si a facut valuri in media si in piata de energie, devenind astazi unul dintre subiectele hot de discutie la forumul international de energie ce se desfasoara la Bucuresti.
Raspunsul la intrebarea daca pleaca din Romania, precum si planurile anuntate la nivel de grup indreapta acum ochii catre gigantul Gaz de France (care in acest an a fost extrem de discret si a evitat constant iesirile publice sau un raspuns, desi a fost solicitat sa raspunda acestei intrebari inca din luna august de catre ante