Încet, dar sigur, la Spitalul de Copii Braşov creşte numărul cazurilor de copii aduşi în comă alcoolică. 4 – 6 de cazuri pe lună, la pacienţi de clasa a IV- a până la a VIII-a! Medicii spun
că îngrijorător este şi faptul că fetele tind să ajungă la egalitate cu băieţii, „beţivi rebeli fără cauză”
Nu trece nici măcar o lună fără ca la Spitalul de Copii să fie adus un copil în comă alcoolică. Cel puţin aşa spun medicii de la Spital. Iar beţiile sunt şi ele destul de frecvente. Asta pentru că micuţilor nu le trebuie foarte mult să se îmbete, toxicitatea alcoolului fiind mai ridicată la ei faţă de adulţi. „Cam în jur de patru, cinci, şase come alcoolice internate avem într-o lună. Cazurile de beţii sunt mai multe, dar acelea nu se internează”, spune dr. Ioan Mâzgăreanu, managerul Spitalului de Copii Braşov.
Însă, în decursul acestui an, medicii au observat că „au început să crească numărul fetelor care ajung la noi după ce au băut prea mult. Ele cad mult mai repede victime alcoolului şi asta şi din cauza anturajului”. Ba mai mult, indiferent că sunt fete sau băieţi, vârsta celor care ajung la spital din cauza alcoolului începe să scadă. „Dacă acum câţiva ani aveam copii de 13-14 ani în aceste situaţii, acum, vârsta lor a început să scadă până la 10-11 ani”, adaugă medicul.
La aceste cazuri se adaugă şi cele ale adolescenţilor care combină alcoolul cu băuturile energizante. „Combinaţia aceasta dă tahicardie şi aceşti copii ajung la noi”, mai spune medicul.
O altă combinaţie care „asigură” un loc pe patul de spital este băutura alcoolică şi ţigara. „În acest fel, toxicitatea este mai mare”, explică medicul.
Care sunt implicaţiile?
„Tratamentul unui copil în comă pentru o singură zi începe de la patru milioane de lei (vechi – n.r.) şi poate ajunge la câteva zeci, dacă este internat mai mult timp în s