* copiii asistaţi au în continuare nevoie de comunitate
În anul 1996, pe 23 noiembrie, profesoara Teodora Ilie, împreună cu alţi părinţi ai unor copii care nu erau acceptaţi nici măcar în şcolile speciale, a înfiinţat primul Centru de pedagogie specială pentru copii cu dizabilităţi mintale severe.
Aici tinerii învăţau să comunice, să se descurce cât mai mult singuri, legau prietenii, dar şi munceau. Timp 15 ani, Teodora Ilie a sperat că serviciile oferite se vor dezvolta, că statul se va implica mai mult în susţinerea lor. În anul 2011, centrul de zi este singurul din oraş ce primeşte cei 24 de tineri cu dizabilităţi mintale severe şi asociate. "Doresc să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de cauza oamenilor pe care destinul i-a construit ALTFEL. În cei 15 ani, «Trebuie!» a rezistat prin noi, părinţii, dar şi prin suportul oferit de familie, prieteni, colegi de serviciu, jurnalişti, angajaţi din instituţii publice şi private, oameni aflaţi în posturi decizionale, voluntari, dar mai ales prin felul în care echipa a lucrat pentru beneficiarii noştri. Spre toţi se îndreaptă gândurile noastre de mulţumire şi apreciere", se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele organizaţiei, Teodora Ilie.
Spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea Centrul a devenit în timp prea mic din cauza numeroaselor solicitări de acces la servicii, mai ales din partea familiilor care au copii autişti. Ca urmare, acum se caută resurse, 240.000 de euro, pentru a construi un Complex care să aibă un Centru de terapie pentru copiii diagnosticaţi cu autism, un Atelier protejat şi o Grădină cu seră terapeutică. "Poate că generozitatea se va reîntoarce printre noi şi gesturile unor oameni ca Nedelcu Chercea vor reînvia. Realităţile durabile se nasc din vise şi speranţe curajoase, din eforturi adunate în scopuri nobile, fiind clădite din răbdare şi credinţă. Î