România s-a împărţit în două tabere după adoptarea legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Unii oficiali ai autorităţilor locale s-au declarat încântaţi de noua lege, în timp ce altora le este teamă de reacţia comunităţii în cazul în care recurg la uciderea maidanezilor. În astfel de situaţii, este luată în calcul sterilizarea patrupedelor.
Braşovul scoate din discuţie eutanasierea câinilor maidanezi, în timp ce la Tulcea zeci de mii de patrupede fără stăpâni au fost omorâţi doar în ultimii trei ani.
Craiova este încă împărţită privind ideea eutanasierii, iar la Piteşti primarul a declarat că decizia uciderii maidanezilor nu va fi luată fără consultarea locuitorilor oraşului.
La Târgu-Mureș, autoritățile locale au ales calea exportului pentru a scăpa de surplusul de câini comunitari. Oradea continuă să recurgă la sterilizare, practică prin care numărul maidanezilor a scăzut de la 4.000 la 400 în ultimii ani.
Pe de altă parte, adoptarea legii privind eutanasierea câinilor vagabonzi a fost bine primită la Primăria Slatina, care astfel poate pune în aplicare „soluția finală" pentru patrupede.
Redacţiile "Adevărul" din ţară prezintă poziţia fiecărei autorităţi locale privind actul normativ care va permite eutanasierea maidanezilor, dacă va fi promulgat de preşedintele României.
ARAD
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, autoritățile locale așteaptă deocamdată ca legea să intre în vigoare, pentru a putea stabili cum vor gestiona situația. În timp ce Primăria Arad nu a luat încă nici o decizie, ONG-urile precum și alte asociații, se arată indignate de hotărârea luată de deputați. Citeşte mai multe AICI
ALBA IULIA
În prezent, pe străzile din Alba Iulia se află peste 300 de câini vagabonzi. Este o estimare, pentru că nimeni nu a făcut un recensământ din acest punct de vedere. „N