Misterul pergamentelor de la Marea Moartă este pe cale să fie descifrat, după ce ani la rând oamenii de ştiinţă au încercat să stabilească cine sunt autorii celebrelor documente religioase găsite în peştera Qumran, din Israel. Daily Mail informează că savanţii atribuie manuscrisele esenienilor, o sectă evreiască din Deşertul Iudaic. Manuscrisele de la Marea Moartă constau în 900 de texte şi au fost descorperite abia în anul 1947 de un păstor beduin. Documentele datează din anul 70 al erei creştine, iar unele dintre ele ar putea fi mult mai vechi, datând din secolul al treilea de înainte de Hristos.
Orit Shamir de la Autoritatea de Antichităţi din Israel şi Naama Sukenik, absolvent al Universităţii Bar-Ilan, au publicat studiul lor în Jurnalul Descoperirilor de la Marea Moartă. Concluzia lor vine după analizarea atentă a inului din care erau confecţionate pergamentele. Acestea erau albite, un paradox pentru industria textila a vremii din zonă, care folosea preponderent materiale colorate. În plus, nu inul, ci lâna era materialul textil preferat de evreii primelor secole. Unii cercetători nu sunt de acord cu concluzia studiului şi argumentează că firele de in puteau să fie aduse de armata Romană în jurul anului 70, după căderea Ierusalimului.
Totuşi, Shamir şi Sukenik admit că ţesăturile din in erau specifice zonelor mai dezvoltate, iar teritoriul de la Marea Moartă nu intra în această categorie. Dovadă o reprezintă faptul că cele mai multe articole vestimentare descoperite acolo erau peticite. Potrivit acestora, materialele ar fi fost confecţionate într-o altă zonă din Israel, unde trăiau mai multe de femei, acestea jucând un rol esenţial în realizarea textilelor sofisticate.(Ionela Samoilă)
Misterul pergamentelor de la Marea Moartă este pe cale să fie descifrat, după ce ani la rând oamenii de ştiinţă au încercat să stabile