Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a lansat un nou instrument de împrumut pentru a "rupe lanţul contagiunii" creat de criza financiară şi economică, scrie "Le Monde".
Consiliul de administraţie al instituţiei a dat deja undă verde aşa-numitei "linii de precauţie şi de lichidităţi" (LPL), convenită la G20. LPL va pune la dispoziţia statelor membre credite care să le acopere nevoile urgente de lichidităţi. LPL "poate fi folosită ca sursă de lichidităţi, permiţând un acord pe şase luni pentru a răspunde necesităţilor pe termen pentru balanţa de plăţi", a explicat FMI, potrivit cotidianului francez.
Banii vor putea fi acordaţi pe o perioadă între şase luni şi doi ani. Pentru şase luni, suma maximă poate fi de cinci ori cota-parte vărsată de respectiva ţară FMI, de pildă 45,5 miliarde de erup pentru Italia sau 23,3 miliarde de euro pentru Spania. Pentru doi ani, plafonul este dublul contribuţiei.
Acest dispozitiv îl înlocuieşte pe cel creat în august 2010, linia de credit de precauţie, de care beneficiază în prezent doar Macedonia. Diferenţa este că noul instrument este conceput pentru ca ajutorul să fie utilizat imediat, în timp ce vechea linie de creditare era menită să fie o rezervă.
Noul instrument va putea fi folosit de ţările aflate în criză, dar care au politici economici "sănătoase" şi se angajează să le menţină. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, declarase la summitul G20 de la Cannes că Italia ar putea răspunde acestor criterii. Însă marţi, când FMI a anunţat crearea LPL, nu a fost numit niciun stat.
FMI a creat şi "un instrument de finanţare rapidă", prin care să răspundă, printr-o singură infuzie de bani, unor necesităţi precum catastrofele naturale sau reconstrucţia după un conflict. Potrivit responsabililor FMI, această linie de credit a fost inspirată de revoluţiile din statele arabe. @N