Unul dintre cei mai mari specialişti din lume în gastroenterologie, japonezul Haruhiro Inoue, va realiza, sâmbătă, la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj, o operaţie laparoscopică în premieră în Sud-Estul Europei.
Va fi supus intervenţiei chirurgicale un pacient român, care suferă de o boală foarte rară numită achalazie, o afecţiune gravă a muşchilor esofagului. Operaţia se va face în cadrul unui atelier organizat de Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj, care se desfăşoară în perioada 24-26 noiembrie la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca. După terminarea workshopului, astfel de operaţii pentru tratarea achalaziei se vor face şi la Cluj. Achalazia este o boală gravă cu care se confruntă medicii din Cluj de şapte-opt ori pe an.
Operaţie laparoscopică
Termenul de achalazie înseamnă „incapacitatea de a se relaxa", iar boala se referă la inabilitatea sfincterului esofagian inferior de a se deschide pentru a permite trecerea alimentelor în stomac. Gravitatea bolii vine din faptul că pacienţii nu mai pot consuma şi alimentele ingerate de ei nu ajung în stomac, ceea ce duce implicit la scăderea dramatică în greutate şi chiar la deces.
Până acum această intervenţie se făcea chirurgical, iar sâmbătă se va folosi pentru prima oară metoda laparoscopică. „Profesorul japonez care a imaginat metoda şi care are 150 de cazuri tratate cu succes, va trata pe cale strict endoscopică un pacient cu achalazie. Profesorul japonez va repera muşchiul esofagian bolnav şi îl va secţiona pentru a permite alimentarea normală. Pacientul se va putea alimenta după câteva ore", a explicat conferenţiar universitar Marcel Tanţău, directorul workshop-ului de la Cluj. Costul unei asemenea operaţii este de 1000 de euro.