Angela Merkel a refuzat categoric crearea eurobondurilor. Ar creşte costurile de împrumut ale Germaniei şi nu ar mai stimula alte ţări din zona euro să-şi pună finanţele în ordine.
Germania se opune ferm planului anunţat ieri de Comisia Europeană privind emisiunea de eurobonduri (obligaţiuni comune ale ţărilor din zona euro), ca soluţie la criza datoriilor suverane. Preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, susţine soluţia eurobondurilor, spunând că ele pot combate creşterea costurilor de împrumut şi scăderea încrederii investitorilor în solvenţa guvernelor europene. Comisarul European pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a încercat să lanseze denumirea de „obligaţiuni de stabilitate", dar germanii nu l-au băgat în seamă.
Unii politicieni europeni, printre care premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, susţin şi ei eurobondurile. Dar Germania le respinge fără drept de apel. De le Berlin, ele se văd ca o soluţie pe termen scurt la criză, care ar creşte costurile de împrumut ale Germaniei şi nu ar mai stimula alte ţări din zona euro să-şi pună finanţele în ordine.
Germania nu vrea să garanteze
Practic, Berlinul nu vrea ca toate ţările euro să poată împrumuta bani folosind un singur gen de obligaţiune guvernamentală, sub garanţia implicită a Germaniei. Într-un discurs ţinut ieri în faţa Bundestagului (camera inferioară a Parlamentului german), Merkel a arătat că au existat încălcări repetate ale Pactului de Creştere şi Stabilitate al UE în primul deceniu al eurozonei, şi că aceste încălcări au afectat încrederea pieţelor în posibilitatea şi dorinţa blocului european de a lua măsuri împotriva celor care încalcă regulile fiscale.
„De aceea găsesc extrem de nepotrivit faptul că Bruxelles-ul propune astăzi mai multe opţiuni privind eurobondurile, ca şi cum ar spune că putem depăşi lipsurile structurale ale uniunii monetare prin