Patru ceşti de cafea consumate zilnic previn apariţia cancerului. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat în jurnalul "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health din Statele Unite ale Americii precizează că băutura are acelaşi efect asupra organismului, indiferent dacă este normală sau decofeinizată, informează Daily Mail.
Cercetarea, realizată pe un eşantion de 70.000 de voluntare, care au fost monitorizate pe o perioadă de 26 de ani, arată că femeile care beau zilnic cafea prezintă un risc cu 25% mai mic de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin.
Savanţii americani au constatat că ceaiul nu are acelaşi efect asupra corpului, deşi cercetările anterioare au demonstrat că ceaiul verde sau negru previne apariţia acestei afecţiuni.
Edward Giovannucci, coordonator al studiului, a precizat că sedentarismul, kilogramele în plus, înaintarea în vârstă şi dieta dezechilibrată sunt factori care pot declanşa tumorile canceroase.
"Adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi menţinerea greutăţii în limite normale sunt cele mai importante metode de a preveni acest tip de cancer. În plus, includerea în dieta zilnică a unor alimente care pot diminua riscul acestei boli este o altă metodă eficientă de a preveni cancerul de col uterin", spune dr. Giovannucci.
Cercetătorii spun despre cafea că reduce nivelul de insulină din organism, fapt ce poate preveni apariţia acestei maladii.
Statisticile de specialitate arată că şase femei mor zilnic din cauza acestei maladii, în timp ce opt femei sunt diagnosticate în fiecare zi cu această boală.
În ceea ce priveşte rata de mortalitate provocată de cancerul de col uterin, 4,11% dintre europence mor anual din cauza acestei boli. În România, rata de mortalitate este de patru ori mai mare, de 16, 21%.
Potrivit datelor, rata de incid