Aeroporturile din capitalele Transilvania şi Banatului au devenit cele mai importante baze aeriene regionale.
Traficul aerian din România este concentrat în proporţie de 90%, pe numai patru aeroporturi, din care două se află în zona Bucureştiulu, iar celelalte în Transilvania şi Banat. Potrivit Aureliei Fulger, director general al Reliance Travel & Consulting SRL, restul de 12 aeroporturi câte mai există în ţară (dintre care şase - Mureş, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Arad şi Oradea se află în regiunile de vest şi de nord ale ţării), cumulează restul de zece la sută din traficul aerian.
„O concentrare masivă a traficului aerian se înregistrează în jurul Capitalei şi în Vestul ţării. În celelalte zone din ţară, infrastructura aeroportuală existentă nu permite operarea de către aeronave de capacitate mare„, a declarat Aurelia Fulger, la Forumul „Romania's Airports Infrastructure„. Aceasta a mai spus că în România activează 38 de companii aeriene, iar majoritatea zborurilor efectuate sunt reprezentate de cursele de linie, în condiţiile în care România înregistrează un număr redus de curse charter.
Aeroportul din Timişoara va dezvolta segmentul de transport de animale
Aeroportul internaţional „Traian Vuia" din Timişoara va fi primul din ţară care va dezvolta şi un terminal de îmbarcare / debarcare destinat animalelor. Potrivit directorului aeroportului, Cornel Sămărtinean, solicitările în acest sens sunt deja multiple, iar proiectul ar urma să înceapă în circa două luni.
„Încercăm să luăm măsuri să transformăm aeroportul din Timişoara ca bază de intrare în ţară pentru animale vii. Astfel, se reduce foarte mult şi timpul, dar şi pierderile care au loc în momentul în care ele sunt transportate pe cale aeriană. Suntem primul aeroport din ţară care a primit animale vii pe cale aeriană", a spus Cornel Sămărtinean.
De altfel, aeroportul a