Deputaţii au votat ieri legea ce permite eutanasierea maidanezilor. În judeţul Ialomița, cele mai multe probleme sunt la Slobozia, unde oamenii sunt exasperaţi de câinii fără stăpân. Legea ce permite eutanasierea maidanezilor a fost adoptată după mai multe săptămâni de amânări, cu 168 de voturi „pentru“, 111 voturi „împotrivă“ şi 14 abţineri.
Maidanezii pot fi ţinuţi timp de 30 de zile în adăposturi, apoi autorităţile locale pot decide ce se întâmplă cu ei, să îi castreze sau să îi eutanasieze. Legea mai poate fi atacată doar la Curtea Constituţională.
Adăpost modern la Slobozia
În primele două zile de la prinderea câinelui, acesta va fi doar examinat de medicul veterinar și hrănit. După această perioadă, timp de cinci zile, câinele va fi trecut la perioada de adopție și va fi sterilizat. „În primele două zile de la prindere, proprietarii patrupedelor își pot revendica animalele, după ce achită o taxă în valoare de 18 lei, la care se adaugă cheltuielile de 22 de lei, pe zi, cu întreținerea câinelui. Dacă vor să îl adopte, doritorii trebuie să plătească o taxă de 55 de lei, la care se adaugă aceași sumă zilnică privind întreținerea patrupedului“, spune medicul veterinar Valentin Ciobanu.
Înainte de a fi încredințat spre adopție, câinele va fi sterilizat. Dacă după șapte zile de la prinderea animalului, nimeni nu îl revendică sau adoptă, patrupedul va fi eutanasiat, criogenat și, ulterior, transportat spre incinerare la Direcția Sanitar Veterinară Ialomița. În perioadele de iarnă, cu temperaturi de sub 0 grade Celsius, activitatea de prindere a maidanezilor este sistată, pentru că anestezicul din seringi îngheață și nu mai poate fi injectat. În prezent, în adăpostul de câini de la Slobozia sunt cazate peste 30 de patrupede.
Reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor sunt revoltaţi şi spun că legea nu va duce la