Suma netă încasată de la UE în 2010 a fost de doar 1,3 mld. euro, mult mai mică faţă de alte ţări
Radu Onofrei (ACRAFE): O să accesăm banii pe care i-a accesat Polonia (11,8 mld. euro) când vom fi coerenţi din punct de vedere politic, aşa cum sunt ei
Marius Bostan: Situaţia e cauzată de birocraţie, dar şi oficialii europeni sunt părtaşi. Funcţionarii din ministere ar trebui să lucreze în două schimburi
Fondurile europene accesate anul trecut de România depăşesc cu prea puţin contribuţia la bugetul UE, motivul fiind, potrivit specialiştilor din piaţă, atât birocraţia din ţara noastră, cât şi termenele impuse de oficialii de la Bruxelles pentru derularea proiectelor.
România a accesat anul trecut 2,32 mld. euro, în condiţiile în care a contribuit la bugetul UE cu 1,04 mld. euro şi a colectat 135 de milioane de euro prin taxe agricole şi vamale în numele UE.
Mai slab cotată decât noi din punct de vedere al accesării fondurilor europene, deşi a aderat la UE tot în 2007, Bulgaria a cheltuit anul trecut doar 1,22 mld. euro, contribuind la bugetul UE cu doar 310 mil. euro.
La polul opus se situează Franţa, cel mai mare destinatar în privinţa fondurilor europene, cu un total de 13,11 mld. euro accesate în 2010 şi contribuţii de 18,17 mld. euro la bugetul UE, şi Polonia, cu 11,82 mld. euro accesate anul trecut şi contribuţii de 3,34 mld. euro la bugetul UE.
Contactat telefonic, Marius Bostan, senior partner al VMB Partners, a explicat că România nu ar trebui să se compare nici cu Polonia şi nici cu Ungaria, pentru că acestea au aderat la UE cu doi ani înaintea noastră, motiv pentru care procedurile de accesare sunt mai avansate decât ale României.
"E normală rata de absorbţie pentru România şi aceasta va creşte în următorii ani, pentru că sunt lucrări mari care abia acum se contractează pe programele de dezvoltare regional