Solicitată de Fondul Monetar Internaţional (FMI), care considera că se dau prea multe pomeni de la stat românilor care nu muncesc, legea asistenţei sociale a fost votată ieri de Camera Deputaţilor. Aproape opt milioane de români vor fi afectaţi de prevederile noului act normativ, urmând să primească mai puţini bani. Solicitată de Fondul Monetar Internaţional (FMI), care considera că se dau prea multe pomeni de la stat românilor care nu muncesc, legea asistenţei sociale a fost votată ieri de Camera Deputaţilor. Aproape opt milioane de români vor fi afectaţi de prevederile noului act normativ, urmând să primească mai puţini bani.
Conform statisticilor Ministerului Muncii, 7.994.000 de persoane beneficiază în acest moment de sprijinul financiar al statului sub forma unor ajutoare sociale, sumele cheltuite de la bugetul statului fiind de 2,4 miliarde de euro. Anul trecut, în octombrie, FMI i-a cerut Guvernului Boc să pună ordine în cele peste 200 de forme de ajutor social pe care statul le oferă cetăţenilor, multe dintre ele fiind acordate cumulat, ceea ce făcea ca unele familii să primească, lunar, peste 2.000 de lei. Reprezentanţii Fondului consideră că mulţi dintre primari aprobă dosarele privind acordarea acestor sume de bani de la stat pentru a-şi asigura voturile cetăţenilor. S-a ajuns astfel în situaţia ca 1,8 milioane de români cu vârste cuprinse între 15 şi 65 de ani să trăiască exclusiv din ajutoare, chiar dacă sunt apţi de muncă.
Doar un singur venit
Conform noii legi votate, ieri, de deputaţi şi care urmează să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu, o familie care primeşte venitul minim garantat nu va mai beneficia decât de un singur ajutor social, din cele 50 câte există în prezent (ajutor de încălzire, ajutor de rechizite, ajutor pentru persoanele cu handicap, alocaţie de sprijin pentru familiile monoparentale, alocaţie pentru familii