Catedra de psihologie clinică şi psihoterapie a Facultăţii de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) va inaugura în decembrie o platformă imagistică Sky Ra pentru cercetarea activităţii creierului uman.
Şeful Catedrei de psihologie clinică şi psihoterapie a Facultăţii de Psihologie a UBB, Daniel David, a declarat că platform va fi folosită pentru a investiga substratul neurobiologic al minţii umane. "Este o cercetare a activităţii creierului. Platforma Sky Ra este printre cele mai avansate din ţară, investiţia ridicându-se la 1,3 milioane de euro. Vom folosi platforma pentru scopuri didactice şi de cercetare, dar vom oferi şi servicii către comunitate, pentru pacienţi cu probleme medicale, contra cost, iar pentru aceste servicii vom colabora cu medici. Ţintim să publicăm rezultatele cercetărilor în reviste de top la nivel internaţional, cum sunt «Nature» sau «Science»", a declarat Daniel David agenţiei Mediafax.
Potrivit acestuia, platfoma constă într-un aparat de tip RMN Siemens Sky Ra 3 Tesla, de ultimă generaţie, de producţie germană, şi un aparat de înregistrat de tip electroencefalogramă (EEG).
"Vom avea diverşi subiecţi selectaţi care vor intra în aparatul de Rezoluţie Magnetică Nucleară (RMN) şi cărora li se va scana activitatea creierului. Ne interesează ce se întâmplă la nivelul creierului când gândeşti raţional sau iraţional sau care sunt schimbările induse în creier de psihoterapie sau consiliere psihologică. Vom avea subiecţi normali, vrem să vedem cum funcţionează mintea umană la nivelul unor persoane sănătoase, dar vom avea şi pacienţi cu diverse tulburări psihice, suferinzi de anxietate sau depresie şi vrem să vedem cum funcţionează mintea umană în aceste cazuri. Vor fi adulţi, copii, persoane de vârsta a treia. Urmărim atât clarificarea unor mecanisme neurocerebrale, cât şi elaborarea unor tehnologii neurocognitiv