Problema câinilor fără stăpân împarte din nou societatea românească în două tabere... Camera Deputaţilor a adoptat legea care permite inclusiv eutanasierea maidanezilor de către autorităţile locale. Asta după ce, recent, Parlamentul European recomanda statelor membre să rezolve problema câinilor vagabonzi prin metoda sterilizării. Marele câştig al acestei legi este că nu vor mai fi câini pe stradă, indiferent dacă autorităţile locale vor alege să-i bage în adăposturi sau să-i eutanasieze, explică la RFI iniţiatorul proiectului, Mihai Atănăsoaie, prefectul Capitalei.
Mihai Atănăsoaie: Proiectul de lege vine, din fericire, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO – astă vară, într-o sentinţă împotriva statului român, a arătat foarte clar că statul român nu a reuşit, în decursul ultimilor 20 de ani să rezolve problema câinilor fără stăpân. Foarte important, pentru noi ca stat, şi pentru libertatea deciziei noastre, a fost faptul că CEDO a arătat că în rezolvarea acestei probleme statul român nu poate fi obligat să ia acele măsuri pe care nu şi le permite financiar.
Această decizie a CEDO pune, practic, legea de astăzi (marţi – n.red.) într-un context european foarte corect, în condiţiile în care sunt ţări în Europa care au îmbrăţişat mai demult eutanasierea ca metodă de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân. În mod concret, la Bucureşti de exemplu, după ce legea va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, Consiliul General va trebui să demareze o procedură de consultare a cetăţenilor, prin una din metodele enumerate de dvs. (referendum sau orice alt mijloc de consultare).
După care, vor trebui să decidă dacă, conform legii, vor dori să rezolve problema fie prin păstrarea câinilor pe străzi – soluţie la care, personal, mă opun foarte mult, pentru că situaţia asta o avem şi acum -, fie prin păstrarea lor în adăposturi, pe t