Reducerea creditării din partea băncilor europene începe să fie resimţită de companiile din Africa, Australia şi America Latină, deoarece finanţarea devine tot mai dificil de obţinut, iar costul împrumutului tot mai mare, ceea ce pune presiune pe economile mai puţin dezvoltate.
În ultimii ani băncile din Europa au acordat masiv împrumuturi pieţelor emergente, fiind printre cei mai importanţi creditori transfrontalieri ai acestor state. Retragerea creditării a afectat industria, de la companiile aviatice la presă şi minerit, punând presiune pe economiile care deja resimţeau efectele reducerii cererii pentru exporturi venită din partea ţărilor dezvoltate, scrie The Wall Street Journal.
În SUA deţinerea de către băncile europene a împrumuturilor sindicalizate ale companiilor americane s-a redus în trimestrul trei al acestui an la 20%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când era de 25%, potrivit Dealogic.
În Brazilia compania Embraer, al patrulea cel mai mare producător de avioane din lume, a declarat că unele companii aeriene au avut probleme în obţinerea finanţării pentru avioane.
În Nigeria banca de investiţii Africa Finance încearcă să menţină pe linia de plutire două afaceri din sectorul petrolier care valorează 200 de milioane de dolari, după ce băncile europene s-au retras.
Situaţia băncilor europene devine tot mai complicată. Bancherii americani avertizează că reforma sistemului bancar din SUA va afecta zona euro. Noile limitări impuse băncilor americane, prin care se restricţionează capacitatea acestora de a-şi tranzacţiona propriul capital, vor afecta lichiditatea şi cererea pentru obligaţiunile guvernamentale emise de ţările din zona euro într-un moment în care acestea se află în impas.
Norma Volcker, adoptată ca parte a pachetului de reforme Dodd-Frank, va interzice tuturor băncilor americane tranzacţionarea cap