Sindicatele funcţionarilor UE ameninţă cu greva după ce au eşuat negocierile cu Executivul european, căruia statele membre îi cer să mai taie din cheltuielile cu angajaţii.
Guvernele naţionale au cerut, printr-o scrisoare adresată CE, ca, în acord cu măsurile de austeritate la care sunt supuse popoarele lor, şi salariile funcţionarilor UE să fie măcar îngheţate dacă nu pot fi scăzute. Propunerea care se discută acum urmăreşte reducerea cheltuielilor cu angajaţii în instituţiile UE cu un miliard de euro, până în 2020. Printre măsuri: reducerea personalului - „o armată" de aproximativ 55.000 de angajaţi - cu cinci procente, săptămâni de lucru mai lungi - de la 37.5 la 40 de ore şi creşterea vârstei de pensionare de la 63 până la 65 de ani. Sindicatele se opun şi sugerează ca reducerile de salarii să se facă de la funcţionarii cu salariile cele mai mari, de 213.000 de euro pe an.
Cel mai mic salariu: 2.300 de euro
„Sindicatele şi asociaţiile de personal au răspuns la această propunere cu un categoric „Nu!", a spus una dintre uniunile sindicale membrilor săi, potrivit „The Telegraph". „Atractivitatea serviciului civil european s-ar deteriora", au mai spus sindicaliştii. Shane Frith, directorul think thankului „New Direction" din Bruxelles, care a lansat luna trecută un studiu care arată cum se pot tăia 25% din cheltuielile Parlamentului European, a declarat, pentru „Adevărul Europa", că ameninţarea cu greva arată cât de rupţi sunt funcţionarii UE de realitatea din pieţe. „Sunt oameni în mediul privat care nu au beneficiile lor şi lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână", a spus Frith, care a fost de acord că un post de funcţionar UE este „un job de vis pentru mulţi expaţi".
Iată privilegiile unui job de vis
Potrivit statisticilor Comisiei, doar 80 de angajaţi au demisionat din 2008 - dintr-un total de aproximativ 50.000. De ce este însă