Banca centrală a Greciei a anunţat că este necesar un efort comun general pentru a evita îndepărtarea ţării din Zona Euro. În cazul în care Grecia părăseşte comunitatea monedei unice, ţara sud-est europeană va reveni la standardele de viaţă de acum câteva decenii, avertizează instituţia financiară. În acest timp, pieţele financiare nu dau semne de revenire pe fondul instabilităţii altor două state europene, Italia şi Spania.
De ce este nemulţumită Banca centrală a Greciei?
Banca centrală greacă a cerut noii coaliţii guvernamentale conduse de fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, Lucas Papademos, să restabilească încrederea în economia naţională, să redreseze problemele financiare ale ţării şi să creeze premisele creşterii economice. „Avem două obiective naţionale pe care trebuie să le urmărim acum cu orice preţ”. Raportul băncii centrale mai indică faptul că economia Greciei, care intră în al cincilea an de recesiune, va scădea cu 5,5% sau chiar mai mult anul acesta şi nu va reveni pe creştere până în 2013, atunci când va creşte cu numai 1%.
Oficialii băncii centrale îi mai sfătuiesc pe politicieni să adopte drept „obiectiv naţional” generarea de excedente bugetare primare peste cele asumate deja în planurile bugetare şi să ia măsuri pentru a impulsiona economia.
Un duş rece din partea cancelarului german Angela Merkel, care consideră că situaţia Greciei nu a fost clarificată încă
Merkel a avertizat că următoarea tranşă a ajutorului pentru Grecia nu va fi achitată până când marile partide ale ţării nu dau asigurări în scris că sprijină măsurile de austeritate. „Problema elenă încă nu a fost clarificată deoarece încă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru achitarea următoarei tranşe”, a spus cancelarul german. „Pentru ca acesta să aibă loc, avem nevoie nu numai se semnătura premierului elen, ci şi de cea a partidelor car