Foto: Thinkstock De mai mulţi ani, aproape toate ulcerele au fost puse pe seama unei infecţii cu Helicobacter pylori, de unde ideea că această bacterie ar fi singura „vinovată” de apariţia acestei boli. Aşa s-a crezut că problema ulcerelor gastro-duodenale poate fi rezolvată prin administrarea de antibiotice care să asigure eradicarea bacteriei.
Dar în timp s-a dovedit că ulcerele cauzate de Helicobacter pylori reprezintă aproximativ 49% dint totalul ulcerelor diagnosticate şi peste 30% dintre aceste bacterii tratate cu antibiotice clasice au căpătat deja rezistenţă.
Lupta crâncenă contra acestei bacterii a dus la depistarea altor cauze care generează ulcere, administrarea îndelungată de medicamente antiinflamatoare fiind una dintre acestea. Paradoxal, sunt diagnosticate ulcere fără a se putea preciza care este cauza acestora. Dar există suspiciuni că unele ulcere ar fi provocate de stresul puternic şi constant, cum ar fi cel la care sunt supuse persoanele spitalizate la reanimare sau de asociarea cu maladia Crohn (boală inflamatoare cronică a intestinelor).
Rezultetele unei anchete la nivel naţional, derulată în 31 de spitale publice din Franţa, efectuată pe un lot de 960 de persoane cu ulcer gastric sau duodenal diagnosticat, reprezintă subiectul unui amplu articol publicat la începutul săptămânii în Le Figaro, ediţia online.
Ancheta arată că în cazul a 20% dintre ulcere nu a putut fi precizată nici o cauză, spune doctorul Anne Courillon-Mallet, gastro-enterolog la Spitalul Villeneuve-Saint-Georges. Printre ipoteze: o posibilă creştere a secreţiei acide în stomac fie din cauze care ţin de constituţia individului, fie de unele medicamente sau alimente.
În ulcere, totul începe cu arsuri şi crampe în stomac care se agravează fie în timpul meselor principale (ulcerele stomacale), fie la câteva ore după mesele principale, care persistă noap