Crescătorii din Mehedinţi s-au reprofilat, de curând, pe carnea de porc american Duroc, care este mai slabă, iar stratul de grăsime are câţiva milimetri. Anul acesta, în Mehedinţi, porcul de Crăciun se numeşte Jack, pentru că Ghiţă a fost lăsat doar pentru tradiţionalişti.
Asta pentru că ţăranul s-a orientat spre porcii care cresc mai repede şi sunt mai rezistenţi. Aşa că a înlocuit şi el rasele locale de porcine cu rasa americană Duroc. Animalul nu este pretenţios la mâncare, se îngrijeşte uşor şi, spun crescătorii, are carnea mai dulce şi mai slabă.
Pe crescătorul Iulian Grecu l-am întâlnit la târgul de animale organizat, în fiecare dumincă, la Vânju Mare. El este unul dintre ţăranii care s-au adaptat la cerinţele pieţei. Bărbatul s-a apucat de agricultură şi de creşterea porcinelor după Revoluţie. Cu timpul, a dezvoltat o adevărată afacere în care şi-a implicat şi familia. „Muncim de dimineaţa şi până seara să creştem porci, familia mea din asta trăieşte de la Revoluţie încoace. Este o muncă grea, prost plătită", a mărturisit crescătorul.
Porcul american are „90-60-90"
Porcii americani din rasa Duroc sunt buni atât pentru reproducere, cât şi pentru îngrăşare, au talie medie spre mare, se recunosc uşor datorită culorii roşcate a trupului cilindric şi lung. Ajung la 100 de kilograme în 170-180 de zile, iar stratul de grăsime nu este mai gros de 17 milimetri.
Porcii americani au înlocuit cu succes Marele Alb, una dintre cele mai cunoscute şi răspândite rase din lume. Dovadă, spune crescătorul Iulian Grecu, este că anul acesta a vândut şapte astfel de exemplare, după negocieri la sânge cu clienţii care se tem de ameninţarea colesterolului.
Porcul care este pregătit pentru sacrificiul de Crăciun are o greutate de 140 de kilograme şi ajunge la 1.100 de lei. Purceluşii de lapte au un preţ de pornire de 300 de lei, preţ care variază în