Ministerul Economiei a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern privind listarea la bursă a unui pachet de 10% din producătorul de energie Nuclearelectrica, deşi în urmă cu o lună a votat împotriva acestei măsuri în Adunarea Generală a Acţionarilor.
În şedinţa AGA în care ttrebuia să se voteze listarea, reprezentanţii ministerului au argumentat că strategia Guvernului în acest sens nu a fost definitivată.
Aceasta deşi Guvernul şi-a asumat încă din iarnă, în faţa FMI, listarea la bursă a Nuclearelectrica.
Ministerul Economiei deţine 90,28% din acţiunile Nuclearelectrica, iar restul de 9,72% sunt în portofoliul Fondului Proprietatea.
Ministerul a postat pe website-ul propriu un proiect de HG privind majorarea de capital a companiei prin ofertă publică primară pe piaţa de capital.
Capitalul social existent va fi majorat cu 11,077%. Din acesta, 10% va fi oferit spre subscriere prin ofertă publică primară, iar, pentru restul de 1,077%, Fondul Proprietatea va avea drept de preempţiune.
Oferta va fi derulată printr-un intermediar autorizat.
Nici proiectul de HG, nici nota de fundamentare nu prevede nicio sumă pe care Guvernul speră să o obţină din această privatizare.
Se prevede, în schimb, că preţul de ofertă va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, pe baza recomandărilor intermediarului autorizat.
În plus, deşi nota de fundamentare precizează că prin actul normativ se prevăd cheltuielile cu listarea, în textul hotărârii de guvern se spune doar că aceste cheltuieli vor fi suportate de Nuclearelectrica, fără a fi specificată nicio sumă.
Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, care asigură 20% din producţia de electricitate a ţării. Energia generată de Nuclearelectrica este cea mai ieftină după cea hidro.