Marea Britanie, Irlanda, Islanda şi Danemarca îşi dispută o stâncă de numai 570 de metri pătraţi aflată în Atlanticul de Nord. Este cel puţin neobişnuit ca o insulă cu o suprafaţă cât curtea unei case obişnuite să trezească un interes atât de mare, însă sub această stâncă, supranumită „Golden Rock", se află importante rezerve de petrol, potrivit ediţiei în limba engleză a pravda.ru.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) este instituţia care va decide care dintre cele patru state va deveni fericitul proprietar al stâncii.
Stânca, denumită Rockall, este deasupra apei Atlanticului, iar apa din jurul ei a fost mereu extrem de poluată, astfel că aceasta nu a fost niciodată locuită, singurele vieţuitoare fiind cormoranii şi alte păsări călătoare care folosesc stânca drept popas în traseul lor.
De asemenea, există o mulţime de peşti şi crustacee în apele din jurul stâncii, un alt motiv pentru care cele patru ţări se luptă să devină proprietarii Rockall.
Un loc blestemat
Rockall apare menţionată pentru prima dată în folclorul irlandez medieval. Ea este prezentată ca o piatră mistică, denumită "Rocabarra", care ar urma să iasă din apele Atlanticului pentru a prevesti Judecata de Apoi. Însă Rockall a fost descrisă din punct de vedere ştiinţific în 1703 de către scoţianul Martin Martin, care amintea de legenda irlandeză.
De-a lungul secolelor, stânca şi-a dobândit un renume de loc al morţii, din cauza unor accidente bizare ce s-au petrecut în acea zonă. În 1686, o barcă de pescuit a rămas înţepenită în vecinătatea micii insule. În 1812, Leonidas, o navă de cercetare, s-a scufundat în apropierea stânciii şi, 12 ani mai târziu, un alt vas, Helen of Dundee, a avut aceeaşi soartă. În 1904, lângă Rockall, nava "Norway" s-a scufundat în drumul său spre New York. 635 de persoane au murit şi doar 150 au reuşit să scape.
În 1955, ofiţeri britanici a