Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân a fost adoptată ieri în Camera Deputaţilor. Aceasta prevede că maidanezii pot fi ţinuţi timp de 30 de zile în adăposturi, apoi autorităţile locale pot decide ce se întâmplă cu ei, să îi castreze sau să îi eutanasieze. Adoptarea noii legi a stârnit reacţii diverse în cele mai mari oraşe ale Transilvaniei.
Preşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia şi Controlul Animalelor (FNPCA), clujeanul Radu Ţărmure, susţine că va ataca noua lege la Curtea Constituţională. „Această lege este neconstituţională. Parlamentarii au dat dovadă de laşitate şi incompetenţă, pentru că nu au reuşit să ia o decizie şi au lăsat acest lucru la latitudinea autorităţilor locale", susţine Radu Ţărmure. „România se întoarce cu câţiva ani în urmă. Astfel de prevederi, care dau drept de decizie autorităţilor locale, au mai fost în vigoare între 2001 şi 2008, perioadă în care numărul animalelor fără stăpân a crescut în marile oraşe", a mai spus preşedintele FNPCA.
Reprezentanţii Regiei de Administrare a Domeniului Public (RADP) Cluj, care deţine un centru de ecarisaj cu o capacitate de 150 de locuri, modernizat cu 1,5 milioane de lei acum doi ani, susţin că aici sunt eutanasiaţi doar câinii bolnavi, bătrâni şi agresivi. „În 2011, până acum, au fost la centru 1.200 de câini fără stăpân. 250 au fost adoptaţi, 80 au intrat în categoria celor bătrâni, bolnavi şi agresivi, iar restul au fost trataţi, vaccinaţi, sterilizaţi şi apoi eliberaţi în zonele din care au fost capturaţi", a declarat Ioan Morocăzan, directorul RADP Cluj.
Câinii grav bolnavi sunt eutanasiaţi
La Braşov, câinii maidanezi sunt eutanasiaţi exclusiv din motive medicale, când nu exită altă soluţie. În plus, de la 1 august 2011 s-a semnat un contract de asociere între municipiul Braşov şi Asociaţia de protecţie a animalelor „Milioane de Prieteni",