Partidul ultranaționalist Ataka este pe cale de a dispărea de pe scena politică bulgară. Liderul Volen Siderov a primit sub 4% din voturi în alegerile prezidențiale, în pofida încercărilor de a atrage simpatia alegătorilor prin atacuri la adresa romilor. În alegerile prezidențiale din 2006, același Siderov a obținut 24% în turul doi.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
În sondaje, partidul este creditat cu un sprijin mai mic de 3%, sub bariera parlamentară.
Nu întâmplător, numele partidului coincide cu cel al ziarului nazist „Atac” - „Der Angriff” -, al cărui redactor-șef a fost Joseph Goebbels. Programul său este compus din 20 de puncte și seamănă cu programul de 20 de puncte al lui Hitler. În gesturi și îmbrăcăminte, Siderov îi imită pe Mussolini și Hitler, constată unii ziariști bulgari.
Structura partidului seamănă cu cea a partidelor fasciste, cu o mică particularitate: cele mai înalte posturi sunt ocupate de rude ale liderului – cea de a două soție, tatăl, fiul și unchiul acesteia, nașul.
Până nu demult, Ataka a fost aliat neformal la guvernare al partidului Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei. De nevoie, primul ministru Borisov a menținut relații calde cu ultranaționaliștii, care au sprijinit guvernul său minoritar.
În ultimele luni însă, prin diverse metode, guvernanții au reușit să atragă 12 deputați din partidele parlamentare mici – cea mai mare parte au venit din Ataka. În acest mod, Borisov a scăpat de dependența incomodă, iar Siderov a devenit cel mai înverșunat critic al său.
Criza în Ataka a căpătat trăsăturile unei adevărate telenovele latino-americane după ce eurodeputatul Dimităr Stoianov, fiu adoptiv al liderului, i-a cerut demisia ca o reacție la rezultatul dezastruos în alegeri. A urmat excluderea sa din partid. Ca în filmele de prost gust, la baza conflictului au apărut nu moti