Banca Naţională a României vrea să refacă vechiul centru finaciar al Bucureştiului, dar acest demers merge foarte greu. "Vrem să refacem ceva din centrul financiar vechi, cu istoria lui, dar simţim că merge foarte greu, refacerea istoriei este aproape imposibilă”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Acesta a mai precizat că prin anii 1800 în jurul străzilor Lipscani, Şelari şI Smârdan au fost în jur de 500 de bănci, care ulterior, după înfiinţarea băncii naţionale au fost distruse, sugrumate, nu li s-a mai dat credit.
"Cum de a apărut BNR chiar în buricul oraşuli, pe strada Lipscani? În 1863, Calea Moşilor, strada Universităţii şi străzile Lipscani, Şelari şi Colţea erau centrul Bucureştiului. Zona era ocupată de foştii zarafi, hanuri, mici meşteşugari, sedii de ziare şi aceştia au fost primii clienţi ai BNR. Aici era masa critică de potenţiali clienţI, pe urmă apariţia BNR a stimulat clientela bancară, pentru că era chiar greu să te plimbi cu sacul de bani pe aceste străzi şi până la prăvălie”, a mai spus guvernatorul BNR. Acum este foarte greu să se mai redea zonei ceva din strălucirea de atunci. De ce? "Marile bănci nu mai pot să revină din cauza spaţiului îngust, acum nu se mai face banking ca în 1860, când totul se făcea cu hârtii şI din acest motiv băncile stăteau în jurul băncii centrale. ŞI supravegherea se făcea altfel atunci, chiar după balconul BNR te uitat şI vedeai dacă mai intră cineva în banca aia sau aialaltă”, a declarat Isărescu. Acesta a mai amintit că BNR a refăcut trei palate de mare valoare, din care două fiind palatele BNR.
"Nu ne lăsăm, simţim că este greu, întâmpinăm unele dificultăţi, dar mergem înainte”, a spus guvernatorul BNR. Acesta a mai spus că "săpăturile la zidul din Hanul Şerban Vodă au ajuns aproape de tezaurul nostru, dar că totul s-a terminat cu bine”.
Banca Naţională a României vrea să refacă vechiu