Criza datoriilor a ajuns la un punct critic. Germania nu a reuşit să se împrumute de pe pieţele finaciare internaţionale, nu a existat cerere din partea pieţei pentru hârtiile nemţeşti.O licitaţie de bonduri nemţeşti cu scadenţa la 10 ani nu a găsit cumpărători în piaţă şi Bundesbank a fost nevoită să cumpere 2,356 miliarde de euro. Este un dezastru complet", spune Marc Ostwald, analist la compania Monument Securities din Londra, citat de Reuters. Pe de altă parte, Mark Grant, director la Southwest Securities, Florida, citat de Bloomberg se întreabă cine o să mai cumpere datorie în Europa, dacă cea mai puternică ţară are asemenea dificultăţi în a se împrumuta. Dacă licitaţia de astăzi se va dovedi că nu a fost doar un accident, atunci lucrurile se vor precipita. Când investitorii vor fugi de datoria întregii yone, şi apoi de monedă în sine, ţările europene vor fi nevoite să ia o decizie.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a respins criticile referitoare la măsurile adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a contracara efectele crizei datoriilor din zona euro şi a avertizat că următoarea tranşă a ajutorului pentru Grecia nu va fi achitată până când marile partide ale ţării nu dau asigurări în scris că sprijină măsurile de austeritate.
"Uniunea Monetară Europeană a fost baza, şi aceasta a fost o precondiţie pentru crearea Uniunii, iar BCE este singura responsabilă de politica monetară. Acesta este mandatul său, pe care îl îndeplineşte. Şi noi toţi trebuie să fim foarte atenţi atunci când criticăm BCE', a declarat Merkel într-un discurs rostit în Parlamentul Germaniei.
Referitor la Grecia, oficialul german a declarat: "Problema elenă încă nu a fost clarificată deoarece încă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru achitarea următoarei tranşe. Pentru ca acesta să aibă loc, avem nevoie nu numai se semnătura premierului elen, ci şi de cea