Mișcarea pe care o facem pe pârtie sau la patinaj ajută la tonifierea mușchilor și la îmbunătățirea respirației. Pentru a preveni accidentare, specialiștii ne recomandă să ne pregătim din punct de vedere fizic cu câteva săptămâni înainte.
Patinajul, schiatul și săniușul sunt cele mai căutate sporturi din timpul iernii, atât pentru distracție, cât și pentru faptul că îmbunătățesc starea de sănătate. Un studiu realizat de oamenii de știință elvețieni a scos la iveală faptul că practicarea unui sport de iarnă timp de jumătate de oră echivalează cu o oră de antrenament fizic la sală sau de aerobic. În plus, persoanele care le practică se îmbolnăvesc mai rar decât cele care nu obișnuiesc să facă sport în timpul iernii.
Schiatul tonifică mușchii
Practicat de cel puțin trei ori pe săptămână, câte patru ore pe zi, schiatul ajută la tonifierea musculaturii picioarelor și abdomenului, spun specialiștii. Însă persoanelor care schiază trebuie să aibă o condiție fizică bună, deoarece este un sport care solicită foarte mult mușchii. De aceea, cu trei săptămâni înainte de a merge la schi este recomandat să faceți câteva exerciții fizice simple de întindere, care să pregătească corpul pentru efort.
Benefic pentru mușchi este și săniușul, în timpul căruia este solicitată îndeosebi musculatura spatelui și picioarelor.
De asemenea, în timp ce schiem circulația sângelui se îmbunătățește, ceea ce duce la o mai bună oxigenare a creierului. Un alt beneficiu pe care îl aduce acest sport constă în sintetizarea vitaminei D, sintetizată în organism atunci când stăm la soare. Necesarul zilnic se mai asigură şi prin alimentație, cele mai bune surse fiind somonul, tonul, iaurtul și laptele de vacă.
Vitamina D joacă un rol foarte important în organism, reducând apariția bolilor de inimă şi diabetului de tip 2. În plus, studiile au arătat că vit