Rusia s-ar putea retrage din discuţiile referitoare la controlul armamentelor și ar putea chiar desfășura rachete nucleare Iskander în sudul și vestul țării în cazul în care SUA îşi vor continua proiectul de scut antirachetă din Europa, a avertizat astăzi preşedintele rus Dmitri Medvedev, citat de agenţiile internaţionale de presă. Sursa: REUTERS
UPDATE: La scurt timp după aceste declaraţii, SUA au respins orice modificare în ceea priveşte desfăşurarea scutului antirachetă al NATO din Europa şi au negat că acesta ar viza Rusia, relatează Agerpres.
"Sistemele antirachetă a căror desfăşurare este prevăzută în Europa nu ameninţă şi nu pot ameninţa descurajarea strategică a Rusiei", precizează, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale a SUA, Tommy Vietor. "Nu ne vom modifica sau limita în niciun fel proiectele de desfăşurare a apărării antirachetă", a adăugat responsabilul american.
Cooperare cu Rusia
Tommy Vietor a subliniat că SUA au explicat prin "multiple canale" scopul sistemului de apărare şi că acesta nu se doreşte a fi un mijloc de descurajare strategică a Rusiei.
"Continuăm să credem că prin cooperarea cu Rusia în privinţa apărării antirachetă contribuim la îmbunătăţirea securităţii SUA, a aliaţilor noştri din Europa şi a Rusiei, şi vom continua să conlucrăm cu Rusia pentru a defini parametri unei posibile cooperări", a mai spus responsabilul american, citat de Fox News.
La rândul său, Pentagonul a reiterat, azi, că scutul antirachetă "nu vizează Rusia".
"Sistemul de apărare antirachetă european, la care muncim din greu cu aliaţii noştri europeni şi cu Rusia de câţiva ani încoace, nu vizează Rusia", a declarat presei căpitanul John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.
Acesta a mai explicat că sistemul