Finanţiştii americani, care le dau europenilor lecţii de economie cu atâta drag şi superioritate, au eşuat la ei acasă. Faptul că super-comitetul bipartizan al Congresului nu a reuşit să găsească o soluţie pentru bugetul SUA arată cât de divizată este politica de dincolo de ocean.
La cina de Thanksgiving, americanii se vor întreba cu ochii la curcan cât anume cred politicienii că va suporta populaţia fără să riposteze. Şi aşa încrederea în Congres a scăzut la un dramatic 10%.
În termeni reali, problema datoriei americane nu este stringentă acum. Va deveni o problemă în circa 5 ani cu tot cu economisirea forţată ce va intra în vigoare în 2013. Conform unor analize ale FMI, datoria Americii va creşte la 115% din PIB depăşind-o pe cea a Italiei. Faptul că SUA se împrumută în continuare la dobânzi lejere de pe pieţe se datorează, în parte, situaţiei dramatice din Europa. Dar şi SUA trebuie să îşi pună ordine în finanţe, lucru ce va fi imposibil în actualul context politic. Republicanii şi democraţii dau dovadă de o lipsă acută de responsabilitate. Dogmele de partid sunt mai importante decât problemele ţării. Alegerile de anul viitor sunt mai importante decât bugetul din acelaşi an. Pentu reforme adevărate mai avem de aşteptat. Of, America!
Die Welt: Lipseşte o soluţie care nu presupune tipărirea de bani
Investitorii îşi vor fără excepţie banii înapoi – aşa e regula de când lumea şi pământul. Dar numai state care au acces la o bancă emitentă proprie pot da asigurări că vor şi plăti sumele înapoi.
Este limpede că ţările cu probleme au trăit dncolo de posibilităţile lor reale timp de mulţi ani. La fel de clar este că aceste state au nevoie de reforme concurenţiale profunde. Şi la fel de evident şi faptul că ele vor dura mai degrabă zece ani decât unul singur. Problema?! Păi… să fie oare faptul că de la aceste guverne ne aşteptăm mai degra