Numărul tranzacţiilor cu proprietăţi în marile oraşe din China a ajuns la un nivel periculos de scăzut, potrivit unor documente emise de autoritatea de reglementare a sectorului bancar din China, obţinute şi citate de cotidianul britanic Financial Times.
Conform respectivelor acte, comisia care reglementeaza activitatea sectorului bancar din China (China Banking Regulatory Commission - CBRC) a cerut băncilor autohtone să ia în calcul impactul unei scăderi potenţiale de circa 30% a tranzacţiilor cu locuinţe în testele de stres menite să determine soliditatea sistemului financiar chinez, potrivit aceluiaşi cotidian britanic.
În timp ce guvernul a încercat să ţina în frâu inflaţia, o cădere bruscă a preţurilor imobilelor din China ar avea un efect în lanţ asupra economiei globale. Piaţa construcţiilor a reprezentat anul trecut mai mult de 13% din economia Chinei. În aprilie, CBRC a cerut băncilor să testeze portofoliile de credite la o scădere de 50% a preţurilor şi, de asemenea, o scădere de 30% ca şi volum de tranzacţii.
Totuşi, în octombrie, tranzacţiile de proprietăţi au scăzut cu 39% anual în cele mai mari 15 oraşe ale Chinei, conform datelor guvernamentale. Volumul tranzacţiilor la nivel naţional s-a redus cu 11,6%, un ritm de scădere mai mare decât cel înregistrat în septembrie, când valoarea tranzacţiilor imobiliare la nivel naţional a scăzut cu 7%. Scăderea în tranzacţii a afectat fluxul de lichidităţi al dezvoltatorilor, şi prin consecinţă şi capacitatea lor de a achita împrumuturile bancare.
Valul mare de împrumuturi făcute în 2009 şi în 2010, dintre care multe s-au canalizat în sectorul imobiliar, a fost amintit luna aceasta de FMI ca unul din cele mai mare riscuri ale sectorului financiar chinez. CBRC nu a dezvăluit rezultatele şi a refuzat să comenteze, dar un analist care a examinat documentele testului de stres a declarat că