Franţa continuă să fie şocată după violul şi asasinarea unei adolescente de 13 ani de către un coleg de internat, minor dar deja implicat într-o altă agresiune sexuală. În faţa emoţiei produse de acest scandal, guvernul de la Paris a decis să treacă la ofensivă împotriva delincvenţilor minori. Delicata dezbatere legată de recidiva tinerilor criminali este însă relansată într-un context pre-electoral.
Vasile Damian:
Autorităţile franceze au recunoscut că a existat „o funcţionare deficientă” a sistemului şi au promis reforme. „Prevenirea recidivei trebuie să devină o prioritate pentru toate serviciile statului, în particular pentru cele care gerează dosarele de violuri sau de crime sexuale”, spune premierul François Fillon, care propune aşadar o serie de măsuri care, speră el, vor permite evitarea pe viitor a unor astfel de cazuri.
În primul rând, orice minor, „presupus autor al unei crime sexuale grave, va fi pus, până la proces, într-un centru educativ închis”. Actualmente există 500 de locuri în Franţa în aceste centre specializate, numărul lor va fi mărit la 750.
În al doilea rând, serviciile de la interne, cele judiciare, cele ale educaţiei naţionale şi, în sfârşit, cele de la sănătate vor fi obligate să-şi schimbe informaţiile între ele. Directorul şcolii în care este înscris un tânăr delincvent sexual trebuie să fie la curent cu trecutul judiciar al acestuia – ceea ce nu era cazul până acum - iar psihiatrul care-l urmăreşte pe tânăr trebuie şi el să fie pus la curent cu problemele acestuia. Aceste prevederi vor necesita însă modificarea legii privind minorii, întrucât se referă la secretul instrucţiei.
A treia măsură anunţată de guvernul francez insistă pe ameliorarea expertizei medicale a criminalilor violenţi.
Ce reproşuri se fac cazului despre care vorbim - crima, violarea şi uciderea fetei de 13 ani
Liceanul -