Primăria Slatina intenționează ca să schimbe actualul sistem de iluminat stradal bazat pe becuri cu lămpi și să îl înlocuiască cu unul compus integral din leduri. Noul sistem, cred autoritățile, va aduce cu sine economii substanțiale la bugetul local. Momentan au fost montate experimental o serie de leduri pe câteva străzi din oraș pentru a le fi analizată eficiența.
Autoritățile locale din Slatina par să-și fi dat seama, în sfârșit, că actualul sistem de iluminat stradal este unul păgubos și depășit, astfel că s-au orientat spre o variantă mai avantajoasă. Alternativa identificată se pare că este iluminatul cu leduri, scop în care deja au fost montate o serie de asemenea corpuri de iluminat pe câteva străzi din municipiu.
„Noi am montat în mod experimental leduri în loc de clasicele becuri pe câteva străzi din oraș, precum Dinu Lipatti, Pitești - zona ALRO, Nicolae Iorga, Cuza Vodă, Elena Doamna. Vrem să vedem care este consumul de energie pe aceste tronsoane. Până acum, din analizele noastre, consumul pe arterele în cauză s-a redus cu aproape 40%, ceea ce este foarte mult. Până la finalul anului, adică după ce ledurile vor funcționa două-trei luni, vom trage concluziile în acest program-pilot și vom decide dacă vom înlocui actualul sistem de iluminat clasic cu becuri, cu cel bazat pe asemenea leduri. Costurile s-ar amortiza în câțiva ani”, a declarat primarul Darius Vâlcov.
Leduri vs. becuri, diferențiate de preț
Experimentul privind iluminatul stradal cu leduri se derulează în prezent cu 44 de astfel de corpuri cu o putere de 30 W, față de 76 W sau 150 W cât au reflectoarele clasice.
Directorul Serviciului de Iluminat Public, Marian Pușcașu, a precizat că ledurile montate pe raza orașului sunt mult mai scumpe decât becurile obișnuite. „Acum este o perioadă de probă privind eficiența acestor leduri. Prețul lor este unul destul de