Germania şi Franţa s-au situat pe poziţii diferite, miercuri, în privinţa unei intervenţii a Băncii Centrale Europene (BCE) pe piaţa financiară, în condiţiile crizei.
Cancelarul german, Angela Merkel, a dat unul dintre cele mai dure avertismente de până acum că BCE are un mandat clar, acela de a lupta cu inflaţia, într-un discurs în faţa Bundestag-ului, camera inferioară a Parlamentului german.
Cu puţin timp înainte de discursul lui Merkel, ministrul de Finanţe francez, Francois Baroin, a exprimat o poziţie aflată la polul opus, declarând în cadrul unei conferinţe la Paris, că este responsabilitatea BCE de a sprijini activitatea în blocul monetar.
"Cel mai bun mod de a evita o contaminare în ţări precum Spania şi Italia este, din punctul de vedere al Franţei, o intervenţie, posibilitatea unei intervenţii, sau anunţul privind o intervenţie de către BCE, care este ultima şansă de împrumut", a spus Baroin.
Baroin a dat exemplul intervenţiei pe piaţă a Rezervei Federale americane, a Băncii Naţionale a Elveţiei şi a Băncii Angliei. Dar Merkel a spus că e imposibil de comparat rolul BCE , care realizează politica monetară pentru 17 ţări, cu cel al băncilor centrale naţionale.
Dezacordul public arată cât de divizaţi sunt liderii europeni privind modul de rezolvare a crizei datoriilor suverane.
Merkel nu vrea eurobonduri
Merkel a respins şi propunerile Comisiei Europene privind emiterea de obligaţiuni comune de către ţările din zona euro (aşa-numitele "eurobonduri"), spunând că măsura este "extrem de nepotrivită".
Una dintre cele mai dezavantajoase vânzări de obligaţiuni ale Germaniei de la înfiinţarea euro a avut loc miercuri, ceea ce indică faptul că actuala criză , care durează de doi ani, ameninţă chiar şi ţara cel mai bine situată financiar din blocul european. Bundesbank a trebuit să cumpere aproape jumătate din emi